KALÇA KASLARI İÇİN EN İYİ EGZERSİZLER
Kalça kasları geliştirmek için en iyi kalça hareketleri bu sayfada ve sanılanın aksine, Squat yeterince iyi değil!
Gluteus maximus kası erkek kadın herkes için önemlidir. Buradaki egzersizler hem kadın, hem erkekler için. Kalça kası ile sadece güzel estetik bir vücudunuz olmaz, aslında uzun ve sağlıklı bir ömür için, bel ağrısı yaşamamak için kalça kası geliştirmek çok önemli!
Kadınların erkekte, erkeklerin kadında en çok kalça kaslarına baktığını biliyor muydunuz? Bu içgüdüsel bir estetik arayışıdır. Bu yazıdaki resimli ve videolu egzersizleri uygulayarak kalça kaslarınızı geliştirebilirsiniz!
Hemen hızlıca sonuç almak ve evde kalça egzersizleri yapmak isteyenler için, aşağıdaki videoyu koyalım. Video bizim videomuz değil, ancak ekip olarak hanımlara önerdiğimiz ve beğendiğimiz bir video. Hem evde hem spor salonunda yapabilirsiniz.
Peki bu yazıda başka neler var?
- Kalça kasları için yapılan en büyük hatalar, bu hataları yapmayın!
- Spor salonunda kalça kası için en iyi programlama tavsiyeleri,
- En iyi kalça kası hareketleri hangileri? Squat iyi değil!
- Kalça ve bacak anatomisi ve gluteus grubu kasları.
Kalça Kasları için Yapılan Hatalar!
Ağırlık çalışmaktan korkmak: Erkeklerin burada bir sorunu yok genelde, ama birçok kadının aşamadığı bir konudur: “Ağırlık çalışırsak erkekler gibi oluruz.”
Böyle bir şey imkansızdır. İstediğiniz kadar uğraşın, deli gibi kas yapmaya odaklanın bir erkek gibi kas yapabilmeniz mümkün değildir, buna hormonlarınız izin vermez.
İstediğiniz o kalça ve bacak kasları için ağırlık çalışmak çok önemli!
Ücretsiz kadınlar için fitness antrenman programı burada!
Kadınlar için incelme ve vücut sıkılaştırma makalesine de göz atabilirsiniz!
Aşırı kardiyo yapmak: Yine burada ağırlık çalışmak yerine sürekli aşırı derece kardiyo egzersizlerine başvuruluyor.
Evet kesinlikle kardiyo çalışmalısınız fakat bunu ağırlık egzersizleriyle birlikte uygulayın, kalça kaslarını istediğiniz şekle sokabilmek için ağırlık çalışma ile kardiyo egzersizlerini sistematik bir şekilde uygulamanız size bu doğrultuda çok fayda sağlayacaktır.
İdeal vücut için ağırlık çalışması mı, kardiyo mu iyidir?
Vücut kaslarının üst bölümünü ihmal etmek: Kalça kası çok çabuk geliştirilmek isteniyor ve bu yüzden çok fazla çalışılıyor, bilinçsiz şekilde üst vücut kasları da ihmal ediliyor ve ihmal edilince çok güçsüz kalıyor.
Sürekli kalça bacak çalışmak size fayda sağlamayacaktır, tam tersi zarara bile yol açabilir, alt vücudunuza önem verdiğiniz kadar üst vücudunuza da önem vermelisiniz.
Beslenmeye önem vermemek: En büyük sorunlardan biri de beslenmeyi sürekli ihmal etmek.
Özellikle kadınlarımızda bu problem çok oluyor, güzelce antrenmanlarını yapıyorlar fakat salondan ayrıldıkları zaman sağlıksız ve bilinçsizce yenen yiyecekler o kadar uğraşın çöpe atılmasına sebep oluyor.
Ağırsağlam beslenme rehberi ile sporcu beslenmesi konusunu kökünden çözün, çok kolay ve ücretsiz beslenme programı da var!
Çok katı diyetler uygulamak: İnternette gördüğünüz bazı diyetler veya bilinçsiz diyetisyenlerden aldığınız diyet programları sizleri aşırı zorlar, spordan soğumanıza neden olur.
Bazen çok hızlı kilo vermenize, enerjinizin sürekli düşük olmasına yol açabilir. Hızlı şekilde kilo vermek sağlıklı bir yol değildir, her şeyin dengeli şekilde ilerlemesi daha sağlam bir yol izlemenizi sağlayacaktır.
Katı diyet yapmaktan kaçının, hayatınızı biraz olsun düzene sokup sağlıklı şekilde beslendiğiniz zaman ulaşmak istediğiniz noktalara çok daha hızlı şekilde ulaşabileceksiniz.
Hareketlerde çok yüksek tekrarlar uygulamak: Bir harekette yüksek tekrarlar yapmak ne o bölgedeki yağlarınızın gitmesini sağlayacaktır ne de kası o derece yüksek tekrarlar ile çalıştırmak kasa fayda sağlayacaktır.
Yüksek tekrarlı setlere hiç gerek yoktur, kaslarımızı geliştirmeye yönelik olarak en fazla 15 tekrar olmak üzere çalışmalar yapmak sizlere yeterli olacaktır.
Özetle hanımlar… Erkekler gibi yiyin, erkekler gibi çalışın, ama taş gibi bir vücudunuz olsun!
Kalça Kası İçin Kadın Erkek Yapılması Gerekenler
Antrenman sıklığını artırmak: Dediğimiz gibi kalça kası ve bacak kaslarında aşırıya kaçmaya gerek yok.
Fakat haftada 1 gün çalışıyor iseniz bunu 2 ye ve en fazla 3 e çıkarabilirsiniz, hatta 3 e gerek bile olmayacaktır haftada 2 gün sistemli şekilde çalışmanız sizler için yeterli olacaktır.
Bir antrenmanda çok değil, çok antrenmanda azar azar daha iyidir.
Fonksiyonel çalışmalara da yer verin: Sadece direk kalça çalışmak değil de, bunların yanında bir çok kasınızı aynı anda çalıştıran fonksiyonel egzersizlere de mutlaka yer verin.
Bu egzersizlerde bir çok kasınızın aktif olmasından dolayı ve sürekli hareket halinde olmanızdan dolayı yağ yakımı açısından size fayda sağlayacaktır.
Kuvvetinizi artırmaya yönelik çalışmalar uygulayın: Bu çalışmaları biraz daha sporda ilerledikten sonra uygulamanız çok daha mantıklı olacaktır.
Sadece kalça kaslarınızı şekillendirmeye değil aynı zamanda güçlendirmeye yönelik antrenmanlar çok fayda sağlayacaktır.
Bu tarz antrenman sistemlerine bizim sitemizde de bedavaya ulaşabilirsiniz.
Temel egzersizleri uygulamaya özen gösterin: Ağırlık çalışmasında bir takım temel egzersizler mevcuttur bunlar:
- Deadlift,
- Squat,
- Push up,
- Pull up
gibi egzersizlerdir. Bu egzersizler birçok kası aktif olarak çalıştıracağı için çok faydalı olacaktır.
Bilgili gibi görünen ama bilgisiz hocalara dikkat! Salonlarda sizleri çok yanlış yönlendirebilecek hocalar bulunabilir, eğer sizin de spor ile ilgili fazla bilginiz yok ve araştırma yapmamış iseniz bu konuya çok dikkat etmenizi öneririm.
Size fayda sağlamaktan çok zarar verebilir ve boşuna zaman, para kaybına yol açabilirler.
Özel bir eğitim ve antrenör ile çalışacaksanız o antrenörün bilgi ve seviyesinden emin olduktan sonra böyle bir eğitime başvurmanız daha sağlıklı olacaktır.
En İyi Kalça Kası Hareketleri (Videolu)
Öncelikle belirtmek istiyorum ki, squat kalça için yapabileceğiniz en iyi egzersiz değil.
Hatta belki bu kısmı okuduktan sonra programınızdan çıkarabilirsiniz bile.
Sırasıyla en verimli egzersizleri listeliyorum:
Hip thrust: Direkt olarak kalçanızı çalışmanıza izin verir, oldukça yüksek ağırlık kullanabilirsiniz.
Hip bridge: Hip Thrust gibi, ancak egzersizde range of motion biraz daha kısa. Her ortamda kolaylıkla uygulanabilir.
Romanian deadlift: Hamstring ve gluteus kaslarını izole olarak geliştirmenize yardımcı olacak oldukça güzel bir egzersiz. Deadliftin tüm faydalarını alabilirsiniz, ancak daha kolay bir egzersiz.
Deadlift: Belki de en iyi kalça egzersizi, ancak uygulanışı kolay değil. Bu sebeple romanian deadlift daha iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca çok fazla ağırlık kullanabileceğiniz için sinir sisteminizi zorlayabilir, çok fazla uygulayamazsınız.
Bulgarian split squat: Lunge benzeri kalça ve bacaklarınızı çalıştıran, daha yüksek range of motionda kalçanızı geliştirebileceğiniz bir egzersiz.
Lunges: Kalça ve bacaklarınızı çalıştıran, her yerde yapabileceğiniz bir egzersiz.
Kettlebell swing: Kalçanızı çalıştırmanız için oldukça verimli, güvenli bir egzersiz. Ayrıca yüksek tekrarda, kardiyo olarak da yapabilirsiniz.
Glute kickback: Gerek vücut ağırlığınızla, gerek kablo veya bant yardımıyla yapabileceğiniz izole bir kalça egzersizi.
Hip abduction: İzole olarak kalça kaslarınızı, özellikle gluteus medius kasını çalıştırmak için güzel bir egzersiz.
Squat: Squat kalçalarınız için iyi bir egzersiz, ancak doğru formda uygulaması listedeki diğer egzersizlere göre daha zor. Erkekler için daha iyi bir seçenek olabilir; çünkü diğer egzersizler erkekler için yeterli ağırlıklarda uygulanması zor egzersizler. Squatta ağırlık artırmak kolay, ancak kadınların bu seviyeye gelmesi çok daha uzun sürecektir. Ayrıca Squat nasıl yapılırsa yapılsın kalçadan daha fazla bacakları çalıştıran bir egzersiz. Dolayısıyla bacakları büyütmeden kalçayı büyütebilmek için iyi bir seçenek değil.
Bacak ve Kalça Kası Anatomisi
Eğer biraz bacak kaslarımızın anatomisini bilir ve o kasları hangi egzersizlerin en iyi şekilde çalıştırdığını bilirsek antrenmanlarımızı çok daha bilinçli ve hedefe yönelik ayarlayabiliriz.
M.Gluteus Maximus (Popo kası)
M.Gluteus Medius (Kalça kası)
M.Tensor Fascia Latae
Quadriceps Femoris (Ön bacak kasları: Rectus Femoris, Vastus intermedius, Vastus Lateralis, Vastus medialis)
M.Sartorius
Adductor Muscle (Bacağımızın iç bölümünde bulunan kaslar: Pectineus, Gracilis, Adductor Magnus, Adductor Brevis, Adductor Longus)
Hamstring Muscle (Arka bacak kasları: Semitendinosus, Semimembranosus, Biceps Femoris)
M.Gastronemius (Calf kası)
M.Soleus (Calf altında bulunan kas)
Bu kas grupları için bazı egzersizler:
Barbell Squat: M.Gluteus Maximus, M.Quadriceps Femoris, Adductor Magnus, Hamstring Muscle, M.soleus
Walking Lunge: M.Gluteus Maximus, M.Quadriceps Femoris, Adductor Magnus, Hamstring Muscle, M.Soleus
Standing Leg Curl: Hamstring Muscle
Hip Trust: M.Gluteus Maximus
Step Up: M.Gluteus Maximus, M.Quadriceps Femoris, Hamstring Muscle
Barbell Deadlift: M.Gluteus Maximus, Hamstring Muscle
Bulgarian Split Squat: M.Gluteus Maximus, M.Quadriceps Femoris
Dumbell Straight Leg Deadlift: Hamstring Muscle
Kettlebell Swing: M.Gluteus Maximus
Cable Gluteus Kickback: M.Gluteus Maximus
Cable Standing Hip Abduction: Adductor Magnus
Front Squat: M.Gluteus Maximus, M.Quadriceps Femoris
Standing Calf Machine: M.Gastronemius
Seated Calf Raises: M.Soleus
Hareketlerde uygulamanız gereken set ve tekrar sayıları
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmanın yeterli olacağından bahsetmiştik ve bu günlerde kaç hareket uygulamamız lazım ve ne kadar uygulamamız lazım buna değinelim,
- Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır. 3 veya 4 egzersiz sizin için yeterli olacaktır ve o hafta içerisinde 1 ve 2’nci antrenmanlarda, her birinde farklı egzersizlere yer verebilirsiniz.
- “Peki ne kadar çalışmalıyız” sorusuna gelecek olursak her egzersiz için 3, set en fazla 4 set uygulamak yeterli olacaktır.
- Her sette ne kadar tekrar yapmalıyız sorusuna cevap olarak da kas geliştirmeye yönelik düşünürsek eğer, en az 8 tekrar, en fazla 15 tekrar yeterli olacaktır. (Unutulmamalıdır ki 1 tekrar ile yapılan çalışmalarda da kaslarımız gelişebilir, 15-20 tekrar ile yapılan çalışmalarda da gelişebilir!)
Kalça Kası Gelişimi İçin Acele Etmeyin!
Kalça kaslarımız vücudumuzun büyük kas gruplarıdır ve bunları geliştirmek hiç de kolay değildir.
Özellikle kadınsanız yazımızın başında da bahsetmiştik hiç bir zaman erkek gibi kaslara sahip olma gibi bir durumunuz olmayacaktır ve erkeklerde de olduğu gibi sizlerin de bacak kaslarınız hemen hızlı şekilde gelişmeyecektir.
İstikrarlı, kararlı ve sistemli şekilde emek harcandığı zaman hayalini kurduğunuz o görüntüye ulaşmanız çok da uzak değildir.
Birkaç haftada hedefinize ulaşmayı planlamayın, birkaç ay verin!
Kalça Kası İçin Estetik Görünüm ve Yağ Oranı Faktörü
Beslenmeniz yeterli olmadığı zaman hayallerinize ulaşma konusunda büyük zorluklar çekeceksiniz ve hatta ilerlemeniz duracaktır.
Beslenme en önemli noktadır ve beslenme ile birlikte vücut yağ oranınız da çok önemlidir.
Estetik ve güzel bir görünüm için vücudunuzun ideal yağ oranında (kadınlarda %15-%20) tutmak hedefinize ulaşmaya yönelik size kolaylık sağlayacaktır.
Fakat bu yağ oranını kafanıza takmanıza çok da gerek yok, aynaya bakın ve kendinizi istediğiniz duruma getirene kadar çalışmaya devam edin. Yedikleriniz vücudunuzun nasıl görüneceğini belirleyecektir, o yüzden beslenmenize önem veriniz.
Günlük Yaşantımızda Bacak ve Kalça Kası Önemi
Çoğunlukla estetik görüntüden bahsettik ama söylemeden geçmeyeceğim bir konu da şu, hayatımız boyunca bacaklarımızın üstündeyiz.
Onlar bizi her koşulda taşır.
Onlar olmadan hareketlerimiz kısıtlıdır ve onların kuvvetli ve dayanıklı olması günlük hayatınızda da size mutlaka kolaylık sağlayacaktır.
Sadece görüntü açısından değil yaşam kalitenizi arttırmak ve duruş bozuklukları yaşamamak adına da kalça kasları geliştirilmeli.
Kalça çalışmaları hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bir site.
Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
27 Ocak 2018
En Etkili Omuz Hareketleri!
27 Ocak 2018
Ağırsağlam merhaba, squat yaparken pelvisin femura bağlandığı eklemde ağrı neden olur? Ağırlığı %50-60 düşürüp belki 10. defa AER videolarınızı izleyip, formları oturtup tekrar baştan başlıyorum, ne zaman ki ağırlık vücut ağırlığım civarına geliyor, bir yerlerde ağrılar çıkıyor. Ayaklarım 38cm açık, rahat olduğum bir açıklık, dizleri yana zorluyorum, en başta sizin videolara göre ısınmamı yapıp sonrasında duvara karşı squat yapıp formu tekrar kendime hatırlatıyorum. Isınma ağırlıklarında da sorun yok(%80’e kadar). Ne zaman ki vücut ağırlığıma yakın kaldırıyorum, o zaman bu kalça-bacak ekleminin ya ön tarafında ya arka tarafında ciddi bir zorlanma-ağrı oluyor. Halbuki inerken dizleri açıp kalçaya yer açıyorum, dizler geride oluyor, bar dikey hareket ediyor. Kendimi videoya çekince form doğru gibi, ama bir hata yapıp pelvisi zorluyorum, derinliği azaltıp denedim -paralelin üstünde kaldım- yine aynı. Var mı bir öneriniz? Şu an mesela kas gücü olarak 10kg civarı daha arttırabilecek gücüm var gibi, rpe 6-7 civarındayım. Ama ağrı limitliyor, sonraki deadlift-row hareketlerinde barı yerden alırken de devam ediyor.
Hip flexor ağrısı genellikle acemilik döneminde sıkca karşılaşılan bir ağrıdır, yüksek squat frekansı ve kalça extensörlerinin buna yardımcı olmaması sorunu büyütür. Zamanla alıştıkça geçecektir ve kalçanızı iyice ısıtmanız kesinlikle yardımcı olur.
Tekrar merhaba, rahatsız ediyorum kusura bakmayın, cevabınız için teşekkür ederim. Benim 1 sorum daha olacaktı, kalça sıkılığı ve yuvarlaklığı için çalışmalarım karşılık verse de bel bögesinden iniş (kalça başlangıcı) çok düz duruyor, üst kalça için özellikle yapmam gereken bir egzersiz önerebilir misiniz? Kick Back ekledim antreman programıma, hip thrust, adımlama lunge, ters mekik de yapıyorum, özellikle üst kalça için önerebileceğiniz başka elzem bir hareket var mı? Tüm yazılarınızı okuyorum, squat yapmayı sizinle öğrendim, teşekkürler
Merhaba, yazınızı çok faydalı buldum, genel olarak sizi hem youtube üzerinden hem blogunuzdan takip ediyorum. Yaklaşık 3 aydır spor yapıyorum, elbette çok erken ama henüz vücudumda değişiklik gözlemleyemedim. Yine de yılmadan spor salonuna düzenli gidiyorum, ben çok zayıfım ve kilo alarak kas kütlemi artırmak en büyük hayalim. Bunun için beslenme programınızı uyguluyorum ve 2 kilo aldım. Şimdi gelelim sorularıma;
Öncelikle spor yaparken kafamdan bir türlü atamadığım düşünce, yemek yesem de, beslenmeme dikkat etsem de ‘ daha fazla eriyeceksin, zayıflayacaksın’ oluyor :”( ben kuru bir kas vücudundan ziyade sağlam, kocaman kasları olan bir bacak, kalça istiyorum özellikle, üst kısmı da çalışıyorum fakat sanki alt kısım büyümekten ziyade eriyor gibi geliyor, çok moralim bozuluyor, genetiğin önüne geçemem mi? İri ve büyük bacak, kalça kaslarına sahip olmak çok mu zor? Spor ile daha fazla zayıflamaktan korkarak spor yapmak çok zor.. Şimdiden teşekkürler..
Selamlar,
Sizi anlıyorum, ben de sizin erkek versiyonunuz idim. Benim size önerim makro sayma işine iyiden iyiye girin, 2 kg almanız güzel, ama daha fazlasını yapabilirsiniz. Bunu güzel bir ağırlık çalışmasıyla kombinlediğinizde erimeniz mümkün değil.
Şunu unutmayın, ne kadar zayıf olsanız da yağlı olabilirsiniz. Ben çok zayıftım ama eski kemerlerim şimdikinden daha genişti. İnsan bunları başta fark edemeyebiliyor, iyi şekilde yorumlayamayabiliyor. Yağlar azaldığı için de zayıfladığınızı hissediyor olabilirsiniz.
yaklaşık 27 aydır düzenli olarak spor yapıyorum.fakat doğru demeyelim de çünkü doğru olmadığını düşünüyorum artık çok da yanlış olmayan bir programla 8 aydır fitness yapıyorum. özellikle istediğim sizin de dediğiniz gibi max kas – min yağ. yağ oranım iyi seviyede fakat kas oranımı artıramıyorum . beslenmeme elimden geldiğince özen gösteriyorum.günlük 3 yumurtamı muhakkak yiyiyorum.antrenman sonrası tavuk balık yiyiyorum. yani 55 kg. 170 boyundayım. antrenman günleri yaklaşık 100 gr protein alıyorum.zorluyorum kendimi.ancak bacaklarım artık çubuk gibi kalça neredeyse silik.ne yapacağımı bilmiyorum.makalelerinizi okudum bir kısmını okumaya devam edeceğim.ancak sizden bireysel olarak birazda derdimi paylaşmak adına yazdım.yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler.
Burada önemli nokta beslenmen olmaktadır. Siz yeterince yediğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat muhtemelen günlük almanız gerekenleri vücudunuza almıyorsunuz buda kas gelişimini etkilemektedir. ilk önce buradan kalorinizi hesaplayıp https://www.agirsaglam.com/gunluk-kalori-ihtiyaci-hesaplama/
daha sonra beslenme rehberimizi buradan okuyabilirsiniz. https://www.agirsaglam.com/beslenme-rehberi/