DURUŞ BOZUKLUĞU NEDİR? DURUŞ BOZUKLUKLARINDA BİLİNMESİ GEREKENLER!
İçindekiler
Duruş bozukluğu gün geçtikçe hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte bireyleri çokça etkilemektedir. Yaşantımız boyunca yaptığımız her eylemde postürün (duruş) öneminin çok büyük olduğunu bilmemiz gerekiyor. Her ne iş yapacak olursak olalım vücudumuzun her bölümünü bir miktar kullanıyoruz ve özellikle postürümüzde bir probleminiz var ise bu işleri uygularken bir çok problem ile karşılaşabiliriz ve yazımız da duruş bozukluğu ile ilgili bilmeniz gereken birçok noktaya değineceğiz.
Duruş bozukluklarında ailesel faktörler, belirli alışkanlıklar ve yapısal bozukluklar belirleyici etkenler olabilmektedir.
Normal duruşa yandan baktığımız zaman hafif bir kamburluk durumu (buna kifoz denir) ve belimizde ise hafif çukur bir görünüm (buna lordoz denir) bulunur. Vücudumuzda bu eğrilerin artması veya azalması durumda duruş bozukluğu gibi birçok problem ile karşılaşabiliyoruz.
Ek olarak omurgaya arkadan bakıldığında bir eğri görülüyor ise buna da ‘skolyoz’ denir.
Duruş bozukluklarının en sık karşılaşılan belirtileri de vücut ağrılarıdır. Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısına neden olabilir.
-
Omuz ve kol ağrılarına
-
Bel ağrılarına
-
Kas yorgunluklarına, kuvvetsizliklerine
-
Bacak ağrılarına, diz veya ayak bileği ağrılarına
-
Kasların ve bağ dokuların gerilmesine
-
Sinir sıkışmalarına yol açabilir.
Lordoz Nedir ? (Anterior Pelvic Tilt)
Bakıldığında pelviste (Ağırsağlam sözlüğe göz at.) ön tarafa eğilme olduğu zaman, kalçamız dışa doğru çıktığı zaman, karın bölgemiz öne doğru sarktığı zaman belimizde kavis oluşuyor ve buna lordoz deniyor.
Burada probleme neden olan durum hip flexor kaslarının kasılı olması, bel kaslarının gergin olması bu da belde kavis olmasına sebep oluyor, kalçanın çok zayıf olması ve de aynı zamanda karın kaslarının zayıf olması lordoza sebebiyet veriyor.
Bel kasları çok gergin olduğu için bu duruş bozukluğunu yaşayan bireylerde bel ağrısı sık yaşanır. Hip flexor sıkılığı çok oturan bireylerde göründüğü gibi yoğun spor yapan bireylerde de görülebilir.
Özellikle halter ve kısa mesafe koşu gibi sporlarda hip flexor kasları çok yoğun kullanılır ve sporcular bu kasları yeterince esnetmezse lordoz duruş bozukluğunu yaşayabilirler. Bu durumda ağır spor yapmaya devam ettiklerinde bel ağrısı ve kasık ağrısı yaşanabilir. Hatta ciddi sakatlıklar dahi yaşanabilir.
Bu durumda biz bel kaslarını esnettiğimiz, hip flexor kaslarını esnettiğimiz zaman, kalça ve karın kaslarını da güçlendirdiğimiz zaman problem yavaş yavaş ortadan kalmış oluyor.
Lordoz duruş bozukluğunu düzeltmek için yapmanız gereken esneme ve güçlendirme hareketlerine ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Posterior Pelvic Tilt Nedir? (Kalçanın İçe Gömülmesi)
Posterior pelvic tilt için lordozun tersi diyebiliriz. Posterior pelvic tiltte pelvis içe gömülür. Kalça içe gömüldüğünde sırt düzleşir ve alt sırtta ki doğal kavis kaybolur.
Bu duruş bozukluğunda kalça yokmuş gibi bir görünüm oluşur ve hip flexor kasları zayıf durumdadır. Karın kasları gergin, alt sırt kasları uzamış, hamstringler gergin durumdadır.
Bu duruş bozukluğunda bel sakatlanmaya açık bir pozisyondadır ve bel fıtığı ihtimalini arttırır. Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma gibi bel fıtığı belirtileri görürseniz ilk fırsatta doktorunuza ve fizik tedavi uzmanınıza görünün.
Gergin olan karın, kalça ve arka bacak kaslarımızı esnettiğimiz ve güçsüz olan alt sırt, kalça ve hip felxor kaslarımızı güçlendirdiğimiz zaman bu duruş bozukluğu düzelecektir.
Posterior pelvic tilt duruş bozukluğunu düzeltmek için yapmanız gereken esneme ve güçlendirme hareketlerine ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kifoz (Kamburluk) Nedir ?
Kifoz omurgamızdaki doğal eğriliklerin bozulması sonuncunda ortaya çıkan aşırı eğrilik durumudur. Vücudumuzun doğal kavisleri olduğundan bahsetmiştik ve bu kavislerin aşırı artması veya azalması durumlarında duruş bozukluğuna yol açacağına değinmiştik.
Kifoz, boyun ve sırt bölgesinde bulunan kasların öne doğru aşırı eğilmiş şekilde bulunmasıdır.
Kamburluk olarak bilinen kifoz, doğuştan olabileceği gibi sonradan gerçekleşen nedenlerden dolayı da meydana gelebilir.
50-55 derece kifoz durumunda egzersiz uygulanması, 55-70 derecelerde korse kullanımı ve 70+ derecelerde ameliyat ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Kifoz gibi bir duruş bozukluğunuz bulunuyor ise öncelikle doktorunuza başvurarak daha sonrasında nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermeniz gerekmektedir.
Herhangi bir duruş bozukluğu durumunda korse kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Ayrıca kifoz ile ilgili egzersizlere aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Skolyoz Nedir?
Skolyoz omurgada yanlara doğru oluşan eğriliktir. Omurga deformasyona uğrar ve fonksiyonel olarak da mekanik problemler oluşur.
Omurganın 10 derece üzerinde eğilme deformesidir. Sağlıklı omurgaya arkadan bakıldığında boyun, sırt, bel bölgelerinde omurga düz şekilde uzanmaktadır. Skolyozda omurga sağa ve sola doğru yer değiştirebilir ve aynı zamanda kendi ekseni etrafında dönebilir.
Skolyoz travmalar, doğuştan gelişim bozuklukları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Tanısı basit olan skolyozda, kişi öne doğru eğildiğinde omurgasında eğrilikler görülmektedir ve tedavi başlangıcında kaç derece skolyoz olduğu ile ilgili bilgi sahibi olunmayla beraber tedavi yöntemlerine başlanır.
Bu durum erken dönemlerde fark edildiği zaman eğriliği kontrol edebilecek korse kullanımları, skolyoza yönelik egzersizler ve özel rehabilitasyon programları uygulanabilmektedir.
Yine skolyoz için de korse kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Skolyoz ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca skolyoz için esnetme ve güçlendirme egzersizlerine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Duruş Bozuklukları için Öneriler
- Sürekli masa başında oturmayın: Günümüzde birçok birey masabaşı işlerde hareketsiz biçimde saatlerce oturarak çalışmaktadır. Sürekli oturmak ve hareket etmeme durumu birçok duruş bozukluğuna yol açabilmektedir. Böyle durumlardan kaçınabilmek adına örneğin 30 dakikada bir ayağa kalkıp çok basit egzersizler uygulayabilir, vücudunuzu daha aktif hale getirebilirsiniz.
- Doğru oturma tekniklerine çalışın: Sürekli masabaşında çalışan bir birey iseniz doğru oturma ile duruş bozukluklarının az da olsa önüne geçebilirsiniz. Basitçe bunlar şu şekilde olabilir.
Oturduğunuz sandalye sırtı desteklemeli ve dik tutmalıdır. Belinizin normal eğriliğini korumaya çalışmalısınız. Vücut ağırlığınızı her iki kalçanıza eşit dağıtmalısınız, göz seviyeniz bilgisayarın tam ortasında olmalıdır, ayaklarınız tam olarak yere basmalıdır, dirsekler 90 derece açıda ve elleriniz rahat olmalıdır. Bu gibi ufak detaylar ile duruşunuzu düzeltebilirsiniz.
- Doğru yük kaldırmayı öğrenin: Günlük işlerimizi uygularken yerden birçok şey kaldırabiliyor ve bir yerden bir şey kaldırıp yere koyabiliyoruz. Bu gibi durumlarda nasıl hareket edeceğimizi bilir isek duruş bozukluklarının önüne geçebilir ve bel ağrıları, bel fıtığı gibi sorunlar ile de uğraşmak zorunda kalmayız.
Bunu yapmanın en iyi yolu doğru eğilmeyi ve deadlift hareketini öğrenmektir. Bunun için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
-
Uyku ve yenilenmeye dikkat edin: Uykunun vücudumuzu yenileme açısından öneminin çok büyük olduğunu bilmemiz lazım. Yeteri kadar uyumadığımız zaman vücudumuz gergin ve bitkin durumda olabilir, bu da yine duruş bozukluğuna yol açabilir. Yeteri kadar uyuduğunuzdan ve dinlendiğinizden emin olun, düzgün bir uyku düzeniniz olmasına dikkat edin.
-
Spor yapın: Sporun faydalarını saymakla bitiremiyoruz. Spor duruş bozukluklarını iyileştirme konusunda size çok fayda sağlayacaktır. Hem sizi aktif tutarak keyif almanızı ve enerjik olmanızı sağlayacağı gibi, aynı zamanda da daha güçlü ve daha aktif kaslara sahip olacağınızdan dolayı duruş bozuklukları gibi problemler ile uğraşmak zorunda kalmayabilirsiniz. Her zaman aktif olmaya ve spor yapmaya özen gösterin.
Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
6 Aralık 2020
G Shock GBD-H1000 Sporcu Saati İncelemesi
2 Temmuz 2019
Propriyosepsiyon ve Önemi
1 Haziran 2019
Ayak ve Bilek Sakatlıkları
7 Comments
Yorum yap Cevabı iptal et
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Merhaba
Yaklaşık 2 hafta önce fitnes’a başladım ve bende skolyoz rahatsızlığı var. Fitness eğitmenleri maalesef skolyoz için fitness da hangi hareketlerin yararlı ve hangi hareketlerin ise çok zararlı olduğu konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadıklarını gördüm. Ağırsağlamı yaklaşık 1 yıldır takip ediyorum ve içeriklerinin hem bilgilendirici hemde güzel olduğunu gördüm.İnternette araştırmalarımın sonucunda fitness sporunun bu hastalığı olumsuz veya olumlu yönde etkilediği konusunda herhangi bilgi bulamadım ve bazı hareketlerin omurgayı zorladığından yapılmaması gerektiğini gördüm örneğin internette deadlift,squad,hamstring curls ve lunges’ın yapılmaması gerektiği yazıyordu.Özellikle deadlift ve squatın kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor ve diğer hamstring curls ve lunges’ın ise neden yapılmaması gerektiğini anlamadım. Fitness’ı ve sporu çok seviyorum bu yüzden bırakmak istemiyorum çok geç başlamış olsamda (yaş 24) hayatımın bir parçası haline gelmesini istiyorum.Bu konu hakkında internette ve gerçek hayatta bilgi sahibi olan kimseye rastlamadım. .Doktorlar skolyoz için fitness da sadece fazla ağır kaldırılmaması gerektiğni söylüyorlar ama hangi hareketlerin yapılması veya yapılmaması konusunda bilgi vermiyorlar. Spor hakkındaki detaylı araştırmalarınız ve sporu gerçekten bir felsefe olarak benimsemiş olduğunuzdan bu konu hakkında gerekli bilgiyi sadece sizin verebileceğinize inanıyorum. Skolyozla alakalı ağır sağlamın bir videosu vardı ama çok detaylı değildi bu yüzden yardımınızı rica ediyorum.
Saygılarımla,
Lordozu olan birisi bel kaslarını çalıştıran hareketleri (squat,deadlift vs..) yapmalımıdır ?
Egzersiz formuna dikkat ederek uygulanabilir fakat bunun yanında lordozu tedavi edecek egzersizlerde uygulanmalıdır.
Teşekkür ederim
boyun önde ve sırt kısmımda(tam olarak mid trap ve rhomboid kısmında) ağrılarım var omuzlarımda hafif önde duruyor ama ağrı yok napmalıyım pek bilemedim.
row deadlift facepull reverse fly felan okeyde bu boyun için napabilirim chin tuck hareketi çok rahatsız edici farklı aksesuar egzersiz önerebilirmisiniz.
Merhaba,benim sahip olduğum duruş bozukluğunun adı lordoz,esnetme egzersizlerini ne kadar süre yapmalıyım,kondisyon küreği ile çalışsam olur mu bir süre sonra ya da belli bir süre esnetip iyileşme görünce mi aletli çalışmalıyım. İyi çalışmalar
iyileştirici egzersizleri duruş bozukluğun geçse dahi uygulaman sana fayda sağlayacaktır. Bu tip sorunlar ve daha fazla detaylı bilgi almak için fizyoterapi uzmanı veya spor hekimine görünmen çok daha sağlıklı olacaktır.