GÜNLÜK KALORİ İHTİYACI HESAPLAMA
Günlük kalori ihtiyacı hesaplama kilomuzu yönetmede ve beslenmemizi takip etmede ilk adımdır. Kalori hesabı doğru yapıldığında alacağınız sonuçları en iyi ölçebileceğiniz metriktir. Sayılar sizi yanıltmaz.
Unutmayın! İyi bir kalori hesaplayıcı sizin vücut yağ oranınızı hesaba katmalıdır!

Kalori ihtiyacınızı kullanarak ücretsiz beslenme programlarımıza ulaşmak için tıklayın!
Ağırsağlam Hesaplayıcı uygulaması ile günlük kalori ihtiyacınızı ve antrenman performansınızı kolayca hesaplayın!
iPhone için App Store’dan ücretsiz indir!
Google Play üzerinden ücretsiz indir!
Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama Formülü
Günlük kalori ihtiyacımızı hesaplamak için birçok formül mevcut. Bu formüller kilomuzu, yaşımızı, boyumuzu, cinsiyetimizi, bazıları yaşımızı kullanarak hesaplama yapmamızı sağlarlar.
Biz sizi bu formüller ve sayılarla uğraştırmamak için kullanması oldukça kolay bir hesaplayıcı oluşturduk. Bu hesaplayıcıda Katch Mcardle formülünü kullanıyoruz. Bu formül yağ oranımızı da hesaplamaya dahil ederek bize daha doğru bir sonuç veriyor.
Yağ oranımızı hesaplamak da oldukça kolay, yukarıdaki hesaplayıcılarımızda bu da mevcut. Sadece mezura ile birkaç ölçüm almamız gerekiyor.
Bu miktarı elinize aldıktan sonra beslenme programı için amacımıza göre bunu şekillendirmemiz gerekiyor.
Kalori Nedir, Neden Önemli?
Öncelikle kaloriyi tanımlayarak başlayalım. Kalori, neredeyse tüm gıdalarda bulunan ve vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken enerji birimidir. Vücudumuza yediğimiz besinlerle kalori alırız. Vücut fonksiyonlarımızı yerine getirirken ve hareket ederken de kalori yakarız. Kilo vermek veya kilo almak, hedefimiz ne olursa olsun kalori hesaplama oldukça önemlidir. Amacımıza giden yolu matematiğe dayandırarak daha garanti sonuçlar alabiliriz.
Kalori hesabı yaparken ilk önce günlük kalori ihtiyacımızı bulmalıyız. Bu sayede ne kadar kaloriye ihtiyacımız olduğunu öğreniriz ve günlük hesaplamalar ile en doğru şekilde beslenme planımızı oluşturabiliriz.
Günlük kalori ihtiyacımız kilomuzu korumak için 1 günde almamız gereken kaloridir. Hedefimize göre kilo verip yağ yakmak istiyorsak günlük kalori ihtiyacımızın altında besleniriz. Kilo alıp kas geliştirmek istiyorsak da günlük kalori ihtiyacımızın üstünde besleniriz.
Günlük kalori ihtiyacımızı bilmemiz oldukça önemlidir. Beslenme planımızı sayısal verilere dayandırarak daha güvenilir bir yol izlemiş oluruz. Salonlarda “Ben günde 1 kg tavuk yiyorum, neden kas geliştiremiyorum?”, “Karbonhidratı tamamen kestim ama bir türlü yağ yakamıyorum.” gibi cümleleri çoğumuz duymuştur. Bunun asıl sebebi çoğu insanın kalori hesabı yapmaması.
Kalori hesabı yaptığımızda ve hedefimizin gerektirdiği kaloriyi aldığımıza emin olduğumuzda çok daha garanti bir yol izlemiş oluruz. İşimizi şansa değil, bilime ve matematiğe emanet ederiz.
Kilo vermek için Kalori İhtiyacı
Kilo verip yağ yakmak istiyorsak kalori açığı yaratmalıyız. Bunun için hesapladığımız günlük kalori ihtiyacımızdan kalori çıkarmalıyız.
Kalori açığı oluşturmak ile ilgili nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenmek ve yağ yakmak ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız Definasyon Döneminde Beslenme yazısına geçebilirsiniz.
Kilo almak için Kalori İhtiyacı
Kilo alıp kas geliştirmek istiyorsak kalori fazlası oluşturmalıyız. Bunun için hesapladığımız günlük kalori ihtiyacımıza kalori eklemeliyiz.
Kalori fazlası oluşturmak ile ilgili nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenmek ve kas geliştirmek ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız Bulk Döneminde Beslenme yazısına geçebilirsiniz.
Makro Besinler Nelerdir?
Kalori hesabını yaptıktan sonra sırada makro besinleri düzenlemek kalıyor. Makro Besinler protein, yağ ve karbonhidrattır. Bunlar kaloriyi oluştururlar.
Makro besinlerin kalori değerleri:
- 1g protein: 4 kalori
- 1g karbonhidrat: 4 kalori
- 1g yağ: 9 kalori
Besin kaynakları makro besinleri içerirler. Örnek olarak 100 gram bulgurda:
- 77 gram karbonhidrat
- 9 gram protein
- 1 gram yağ
- 325 kalori
bulunuyor. Bu şekilde besinleri porsiyonlarıyla birlikte ihtiyacımız olan makro besinlere göre düzenleyerek beslenme planımızı oluşturabiliriz. Peki hesapladığımız kaloriye göre makro besin değerlerini nasıl hesaplayacağız?
Bunun için size bir tablo hazırladık.
Özet | Yağ Yakımı | Kas Gelişimi |
---|---|---|
Protein | Yağsız kütlenin 2 - 3,1 katı gram | Yağsız kütlenin 1,5 - 2,2 katı gram |
Yağ | Yağsız kütlenin 0,9 - 1,3 katı gram | Kalorilerin en az %20 - %30'luk kısmı |
Karbonhidrat | Kaloriyi tamamlamak için kalan miktar | Kaloriyi tamamlamak için kalan miktar |
Bu tablodaki yönlendirmeye göre makroları hesaplayabilirsiniz.
Kalori ve Makro Takibini Düzenli Olarak Nasıl Yapabiliriz?
Kalori hesabından sonra bir o kadar önemli bir noktaya geliyoruz. Bu da kalori ve makro saymak.
Her gün hesapladığımız kalori ve makro değerlerine uyduğumuzdan emin olmalıyız. Bunun için gün içinde yediğimiz besinlerin kalori ve makro değerlerini bilmeliyiz ve günlük olarak hesaplamalıyız.
Kulağa korkunç ve çok zahmetli gelebilir fakat günümüzde bu o kadar da zor değil. Bunu sağlayan birçok diyet uygulaması mevcut. Uygulamalarda besinlerin çiğ ve pişmiş olarak porsiyon ve gramajlarının kalori ve makro değerlerine ulaşabiliyoruz. Bu şekilde gün içinde yediğimiz besinleri takip ederek doğru yolda gittiğimizden emin olabiliriz.
Tabii ki de bunu hayatınız boyunca yapmak zorunda değilsiniz. 30 gün kalori ve makro takibi yaparsanız besinlere aşina olacaksınız. Bu sayede artık uygulamalara bakmadan da aklınızda yediğiniz yemeklerin kalori ve makro değerleri ile ilgili yaklaşık bir fikre sahip olacaksınız. Daha sonra zaman zaman yeni besinlere bakmak veya unuttuğunuz besinlere göz atmak için yeniden uygulamalara göz atabilirsiniz.
Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
5 Nisan 2021
Hocam merhabalar, kalori hesaplarken yoğun ayakta geçen bir işim var ama neredeyse hiç antrenman yapmıyorum hangi seçeneği seçmeliyim. Ortalama iş dediğimde 3300 kalori kilo almam için yazıyor çok fazla değil mi?
Hiçbir supplement kullanmadan, kalori ve makro ihtiyacımızın çoğunluğunu et,yumurta,yogurt ve pirinç ile karşılayarak gelişim sağlayabilir miyiz veya sadece Kreatin kullanarak
yağ yakımı ve kas oluşumu için alınması gereken kalori hesabı hep ikiye ayrılıyor.
zayıf ama yağ oranı nispeten yüksek biri ne yapmalı peki
bu hesaplamaya göre yüzde 10 civarında yağ oranım var ama hala karnımda kalın bir yağ tabakası duruyor sadece en üstteki 2 baklava görünüyor diyete başladığımdan beri yüzde 12 de kaslarım görünecek diye umudediyordum ya bu ölçüm tekniğinde bi sıkıntı var yada benim mezurada..
Günde 10.000 adım atan bir birey ne derece aktiftir ?
MERHABA
Karbonhidrat için ; Kaloriyi tamamlamak için kalan miktar demişsiniz yağ yakmam için 2200 kcal almam gerekiyor. yağsız kas kütlem 60 kg ? protein yağsız kas kütlesi x 2,2 yağ 1,1 baz aldım fakat karbonhidrat yağsız kütlemin 4,5 katına denk geliyor sizce bu normal mi ?
3171.9300000000003 cıktı almama gereken gunluk kalorı yanı gunluk ne kadar pirinc tuketmem gerekıyoır
Beslenme rehberimizi inceleyin.
profesyonel Seviyede Antrenmandan kastınız ne kadar idman?
Eğer yatıp kalkıp idman yapıyorsanız ve hayatınızı spordan kazanıyorsanız profesyonel olabilirsiniz.
hocam peki yaktığımız kalori değerlerini nasıl hesaplayacağız
Aktivitenizi seçin ve gerisini düşünmeyin 🙂
30 kiloya kadar düşüp yağ ogranımı azaltmak istiyorum ve kaslı olmak furkan abi
Merhaba, kolay gelsin. Benim bir sorum olacak yardım ederseniz çok sevinirim. Simdi ben günlük makrolarimi hesapladım yalnız supplement kullandigim (spora gittiğim gunler) kullandığım urulerin makrolarini göz önüne almalı miyim? Yoksa supplementleri ayırmalı miyim?
Supplementlerin içindeki değerleri de tıpkı besinler gibi eklemelisiniz.