GLUKOZAMİN NEDİR? EKLEM AĞRILARI İÇİN İYİ GELİR Mİ?

Glukozamin, eklem ağrıları için işe yarayabilecek bir supplementtir. Bu yazıda glucosamine chondroitin msm nedir? Ne için kullanılır? Zararları var mı inceleyeceğiz.

Glukozamin Nedir?

Glukozamin, kabuklu deniz hayvanlarından üretilen bir supplementtir. Vücudumuzda doğal olarak bulunur fakat dışarıdan alınan popüler supplementlerden biridir. Amino şekeri olarak kategorilendirilir. Ana görevi, eklemlerde kıkırdak dokuyu geliştirmek ve korumaktır. Sıkça beraber alınan glukozamin kondroitin ikilisi, eklem ağrılarını önlemek ve eklem sağlığını geliştirmek için kullanılır. Bununla beraber araştırmalar gösteriyor ki glucosamine chondroitin, kolajen bozulmasını azaltarak osteoartrit riskini azaltır. Bu sayede eklem bozulmalarını yavaşlatır, eklem ağrısı da dolaylı olarak yaşanmaz.

Araştırmaların gösterdiği üzere 3 g kadar kullanımlar eklem bozulmasını yavaşlatabiliyor. Bu etki, koşu gibi eklemlerin yüksek etki altında kaldığı sporlarda daha iyi gözlemlenebilir. Dolayısıyla bu sporlarda tavsiye edilir.

Önerilen ürün: Eklemleriniz için takviye almayı düşünürseniz önerimiz Proteinocean Glukozamin ve MSM. Ağırsağlam kupon koduyla ekstra indirimden yararlanabilirsiniz.

Kireçlenme için ilaç mıdır? Hayır. Başta bu bir gıda takviyesi olarak geçer, ilaç değildir. Kullanımı kireçlenmeyi düzeltmez, lakin oluşmasını geciktirebilir. Dolayısıyla, osteoartrit veya başka bir sakatlık tedavisinde iyileşme sağlamaz, fakat oluşmasını ve ilerlemesini yavaşlatır.

Yapılan bir araştırmada osteoartrit problemi olan 200 insana 3 yıl boyunca her gün 1.5 g glukozamin sülfat veriliyor. Plasebo verilen grupla karşılaştırıldıklarında genel semptomlarda iyileşme gözlenmiştir. Fakat bu araştırmalar ilaç endüstrisinde bulunan markalar tarafından finanse edildiği için yeterince güvenilirdir diyemeyiz. Daha fazla bağımsız araştırma sonuç verecektir.

Bunun yanında glukozamin hakkında yapılan araştırmalar, bel fıtığına faydalı olmadığını söylüyor. Bel ağrısı yazımızı okuyarak neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

sakatlık glukozamin

Glukozamin Ne İşe Yarar?

İnflamasyonu Düşürebilir

Glukozamin, inflamasyon semptomlarını önlemek için sıkça kullanılır. Buna rağmen çalışma mekanizmasını yeterince iyi anlayamasakta, yapılan çalışmalar, inflamosyonu düşürme etkisini ortaya koyuyor. Örnek olarak, bir test tüpü çalışmasında, kemik oluşumunda rol oynayan hücrelere glukozamin takviyesi yapıldığında, kayda değer bir anti-inflamatuar etki oluştuğu gözlemlenmiştir(1).

200 insandan fazla katılımcı ile yapılan bir araştırmada, düzenli glukozamin takviyesinin %28 ve %24 oranında enflamasyon göstergelerinde düşüş yarattığı gözlemlenmiştir. Fakat tek başına kullanıldığında sonuçlar çok kayda değer değildir. Kondroitin eklendiğine ise daha etkili sonuçlar görülmüştür. Dolayısıyla glukozamin takviyesi edinirken içeriğinde kondroitin bulunmasına dikkat etmenizi öneriyoruz(2).

Eklem Sağlığını Destekleyebilir

Vücudumuzda doğal olarak bulunan glukozaminin ana görevlerinden biri, eklemlerdeki dokunun gelişimini desteklemektir. Eklem kıkırdağı, eklemlerin birleştiği kemik uçlarını örten beyaz bir dokudur. Bu doku, sinoviyal sıvı denilen bir kayganlaştırıcı sıvı ile hareket eder. Bu sayede sıvı, sürtünmeyi azaltır ve hareket esnasında eklemleri korur. Glukozamin bu sıvının oluşumunda rol oynar. Yapılan çalışmalar, takviyenin bu sayede, kıkırdağın zarar görmesini önleyip, eklemi koruyabileceğini göstermektedir.

41 bisikletçi ile yapılan bir araştırmada, günlük 3 gram glukozamin takviyesinin, diz eklemlerindeki kolajen kaybını %27 düşürebildiği görülmüştür(3).

Yine futbolcularda yapılan randomize ve plasebo kontrollü bir araştırmada, günde 3 gram glukozamin alımının, 16 haftalık bir süreçte eklemde kolajen bozulmalarını düşürüp, kolajen sentezini ve eklem sağlığını artırabildiği görülmüştür(4).

Net bir sonuç için daha fazla araştırma gerekli. Fakat şu an elimizdeki bulgular, glukozamin kullanımının eklemi koruyucu etkileri olduğunu gösteriyor.

Kemik ve Eklem Hastalıklarında Tedaviye Yardımcı Olabilir

Eklem sağlığına fayda edebildiği gibi belli hastalıklar, kondisyonlar içinde sık sık kullanılır. Bununla birlikte birçok araştırma, günlük glukozamin takviyesi alımının, östeoartritin (eklem kireçlenmesi), uzun vadeli tedavisinde avantajları olabileceğini gösteriyor. Bu avantajları arasında acı ve ağrıda azalma, eklem boşluğunun korunması ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatma özelliği yer alıyor(5)(6).

Römatoid artrit gibi, eklem iltihabı hastalıklarında iyileşme sağladığı görülemeyen araştırmalar vardır. Bu durumlarda belli araştırmalarda hastalığı engelleyemediği görülmüştür. Yine de semptomlarını azaltabildiği ve bu şekilde hastaya yardımcı olabileceği görülmüştür(7).

Aynı zamanda, kemik dayanıklılığını ve yoğunluğunu koruyarak kemik erimesini geciktirme veya engelleme özelliği olabileceği görülmüştür(8).

Glucosamine Chondroitin Msm Zararları

Oldukça sağlıklıdır. Eski araştırmalar doğrultusunda kullanımının insülin direncine yol açabileceğini söylenmektedir. Fakat yeni araştırmalar bu supplementin glukoz metabolizmasını etkilemediğini göstermiştir. Oldukça sağlıklıdır.

Fakat görülen bir yan etkisi midede gaz toplanmasıdır. Bu sporcuyu rahatsız edebilir, bu yüzden çok yüksek dozlarda kullanmayın.

Glukozamin kilo aldırır mı, birbaşka endişe olarak sorulabiliyor; fakat bununla alakalı bir bulgu yok. Ne iştahınızın açılmasına neden olduğu ne de kalori içermediği için bizce böyle bir etkisi olmayacaktır.

Glukozamin Nasıl Kullanılır?

Genelde tabletler, kapsüller veya balık yağı gibi jelatin kaplı yumuşak kapsüllerde satılır. Yemeklerle beraber, günde 3 doz 500 mg alınması önerilir. Yine de dozun artması faydasını da artıracaktır. Araştırmalar, 3 g’a kadar kullanımı destekliyor. Günde 3-5 doz halinde yüksek dozlar da alabilirsiniz.

Glukozamin, sülfat veya hidroklorid olarak iki türde takviye bulunuyor. Genelde glukozamin sülfat, kondroitin ile birlikte ürünlerde bulunur. Bu sebeple glukozamin sülfat kullanımını öneriyoruz. Hidroklorid’in etkisiz olduğuna dair çalışmalar mevcut. Mümkünse 3 gram glukozaminin, en az 1000-1200mg kondroitin ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Buna uygun bir takviye edinmenizi öneririz(9).

Midede gaz toplanması yaşıyorsanız ve bu sizi rahatsız ediyorsa, dozu gün içine bölmeye çalışın. 5-6 kerede toplam 1.500-3000 mg almak gibi…

Referanslar

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17270442/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24738579/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23358550/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30132529/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26881468/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814472/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16953394/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22446865/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17265490

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17578751

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17599746

 

Profesyonel koçlarımızla sana özel antrenman, beslenme programı ve günlük iletişim için bize katıl!Yerimi Ayır!
+