BİLEK KASLARI GELİŞTİRME, BİLEK KALINLAŞTIRMA EGZERSİZLERİ
Bilek kasları ve kavrama (grip) antrenmanı ile ince bileklerinizi kalınlaştırabilirsiniz.
Ön kol kasları en iyi şekilde nasıl çalıştırılır? En iyi bilek kalınlaştırma egzersizleri hangileridir?
Videolu ve resimli şekilde burada inceleyebilirsiniz.
Annenizin market poşetlerini taşırken, kız arkadaşınıza hava atmak için reçel kavanozunu saniyede açarken ve hatta ego savaşlarına dönen el sıkışmalarında en büyük belirleyici sizin grip kavrama gücünüz, yani bilek kasları!
Aynı zamanda gömlekten taşan kuvvetli ön kol kaslarının sırrı da kavrama gücünü ve bilek kasları çalışmaktan geçiyor.
Kavrama gücünün estetik ve fonksiyonel yararları dışında, yapılan araştırmalar güçlü ellerin sağlık ve uzun yaşam göstergesi olduğunu ortaya koyuyor.
Bilek Kasları ve Bilek Güreşi Antrenmanı
Youtube’deki Ağırsağlam bilek güreşi ve bilek kasları video listemizi inceleyin!
Bilek Kasları, Ön Kol Anatomisi
Grip kuvvetinde rol oynayan birçok küçük kas grubu var:
Bilek Kası Ne İşe Yarar? Kavrama Çeşitleri
Yaygın olarak bilinenin aksine, birden daha çok kavrayış türü bulunuyor ve her biri için spesifik hareketler uygulamak gerekiyor.
Ezme kuvveti (crush grip): Parmaklarınız ve avucunuz arasındaki kuvveti anlatmak için kullanılıyor. Örneğin el sıkışırken, kola kutusunu ezerken ve plastik el yaylarını sıkarken kullandığımız grip.
Çimdik kuvveti (pinch grip): Parmaklarınız ve baş parmağınız arasındaki kuvveti anlatmak için kullanılıyor.
Destek kuvveti (support grip): Parmaklarınız ve obje arasında yarattığınız kuvveti tanımlamak için kullanılıyor. Sporda en çok işinize yarayan grip türüdür, örnek olarak barfiks, deadlift ve bir çok çekiş hareketi support grip gücü gerektirmektedir.
Sağlıklı bir genel kavrayış gücüne sahip olmak için yukarıda belirtilen tüm grip türlerini çalışmak gerekiyor. Eğer dövüş sporlarıyla uğraşıyorsanız, support grip (no gi jiu-jitsu ve güreş) ve crush grip (bjj) kuvvetiniz oldukça önemli. Bouldering sporu ile uğraşanlar için de pinch grip performansı büyük ölçüde etkiliyor.
Kavrama Gücü ve Bilek Kasları Nasıl Çalışılır?
Crush grip
Metal el yayları
Metal el yayları doğrudan crush gripi geliştirmeyi hedef alıyor. Yeni başlayanlar için ezme için yapılabilecek en uygun antrenman bu tarz gripperlar ile yüksek tekrarda çalışmak olacaktır.
Havlu sıkma
Islak ve kalın bir havluyu sürekli olarak bir kovanın içine sıkabilirsiniz.
Tutuş şeklinizi değiştirerek varyasyonlar yaratabilirsiniz.
Havlu curl
Dumbell veya kettlebelle bir havlu sararak hammer curl yapabilirsiniz.
Pinch grip
Plate hold ve curl
Çimdik kuvveti için yapabileceğiniz en doğru egzersiz, resimdeki gibi ağırlık plakalarını 15sn ile 60sn arası statik olarak tutmak olacaktır. Bir diğer faydalı hareket kısa ağırlık plakası ile aşağıdaki gibi curl yapmaktır.
Support grip
Statik barfiks
Kendinizi çeneniz barın üzerinde kalacak şekilde çekip, pozisyonunuzu bozmadan beklemeniz gerekiyor. Statik bir hareket olduğu için belinize ağırlık bağlayarak da yapabilirsiniz. 3-4 x (15sn-60sn) şeklinde uygulayabilirsiniz. Eğer bicepsleriniz zincirin zayıf halkası ise, kendinizi çekmeden de asılı kalabilirsiniz.
Kalın uç çalışmaları
Yavaş yavaş piyasada yaygınlaşan fat grip ürünlerini çekiş hareketlerinde kullanabilirsiniz. Egonuzu yenmeniz için sizin için küçük bir sınav olacaktır, zira kaldırdığınız kiloların neredeyse yarıya ineceğini göz önüne almalısınız.
Son olarak dikkat etmeniz gereken şu ki, kavrama kuvveti antrenmanı yaparken haftada 2-3 günden fazla yapmamaya dikkat etmelisiniz; zira ellerinizi fazla kullandığınız antrenmanlar merkezi sinir sisteminizi de yormaktadır.
Yazar: Çağan Aceter
Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
27 Ocak 2018
Kalça Kasları İçin En İyi Egzersizler
27 Ocak 2018
En Etkili Omuz Hareketleri!
27 Ocak 2018
Merhaba ben barfiks barına asılınca parmaklarımın hemen altındaki bölüm bar ile elimin arasına sıkışıyor ve acıyor. Eldiven aldım ama aynı sorun hala devam ediyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim ve eldiven kullanmak verimi azaltır mı?
hocam benim bileklerde titreme oluyor bu neden kaynaklıdır sizce ?
Spor tecrübesi artınca geçer, alışkanlık sorunu muhtemelen.
Hocam yabancı-yerli bir sürü kaynağa bakmama rağmen şu konu hakkında tam bir bilgi edinemedim bir cevaplarsanız çok memnun olacağım. 19.5 yaş 1.91 boy 84 kiloyum bileklerim(saat takılan yer ve birazcık üstü) 16.5-17 cm bu da çok ince ve kötü bir görüntü veriyor koluma. Bu kısımlarda hacim kazanacak bir kas grubu yok galiba değil mi? Ben bu görüntüden nasıl kurtulabilirim kemiğim bu yaştan sonra kalınlaşmaz mı? Yani doğru dürüst saat bile takamıyorum hocam. Benim gördüğüm gerek modellerde gerek sporcularda olsun hiç 17 cm gözüken bileğe rastlamadım. Acaba bu nadir görülen, genetik, kalıcı bir durum mudur yoksa 19 cmlere yani erkek bileği gibi gözüken bir bileğe kavuşmak benim için imkansız mı?
benin boy 178 72 kg bilek 17.3 yaş 18 iyi gene boyun var senin reis bildiğime göre 21 yaşina kadar kemikler irileşir kalsiyuma odaklan derim süt yoğurt peynir badem omega 3 ve sabahları
keçi boynuzu pekmez iç testo hormonun yükselir
Pronator quadratus kasını geliştirmek bir miktar kalınlaştırabilir. Bileğin tam o kısmında çoğunlukla tendonlar var. En iyi gelişimi tüm bilek flexorlerini daha çok statik hareketlerle sürekli overload yaparak tendon kuvveti ve gelişimi sağlamak için uzun süre (5-6-7 ay)yaparsan bileklerin kalınlaşacaktır.
Bilekleri çelik gibi yapan birkaç hareket söylermisiniz hocam?
Kesinlikle bu sayfadaki hareketler değil en iyileri saklıyoruz bir tapınakta
Bu sayfada sadece bilek ve grip olarak anlstmışsınız, fakat bilek flexionu-extensiyonu yapan kaslardan bahsetmemişsiniz.(flexor&extensor-carpi-radialis&ulnaris, pronator teres, pronator quadratus, supinator) O yüzden arkadaşın sorduğu soru çok da saçma değil.
Hocam elimde sadece 5kg 2 tane dumbbell var bunlarla bileklerimi demir gibi yapmak istiyorum en etkili 1-2 tane hareket söyler misiniz?
Dostum 1 hafta önce bench press ve biceps calistikdan sonra bilegime sağ bileğime bir ağrı girdi. Bir haftadır bileğimi soguk tutup kremle masaj yapıp sargi beziyle sarılı tutuyorum. Hafif gecer gibi oldu bugun elime agirlik aldim fakat yine agrimaya basladi. Ne yapmam gerek bu agriyi yasamamam icin agirlik calismalarimi engelliyor.
Öncelikle doktora göstermelisin.