Lomber Lordoz Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lordoz (lomber lordoz) bel çukurunun artması ve kalçanın çıkık durması şeklinde görülebilen, bel ağrısına sebep olabilen bir problemdir. Kişinin hem sağlığı hem de antrenman performansı bu durumdan kötü etkilenebilir. Eğer lordoz şüpheniz varsa, aşağıdaki video ile beraber makalemizi okumanızı öneririz.

YouTube player

Lordoz Olduğumu Nasıl Anlarım?

lordoz nedir

Lordoz belirtileri:

  • Kalçanın dışa doğru fazlaca çıkık olması,
  • Karnın öne taşması ve yağlı olmadığımız halde göbekli gibi bir görüntü oluşturması,
  • Özellikle ayakta bekleme veya bir şeyler taşıma sonrasında bel spazmları ve bel ağrıları lordozun bazı belirtileridir.

Teknik olarak bakacak olursak lordoz olan kişi:

  • Uzun karın ve göğüs kasları vardır,
  • Kısa ve gergin kalça fleksörleri vardır,
  • Kısa ve gergin bel kasları vardır.

Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler ve güç kayıpları bel çukurluğunu artırır. Ayrıca karın kaslarında gevşeklik, aşırı kilo, lomber lordozu artırır.

Lordozun artması pelvisin öne eğilmesini, başka bir deyişle “anterior pelvic tilt” olmasını sağlar.

Lomber lordozun artmasının en önemli sonucu bel ve bacak ağrılarıdır. Ayrıca omurlarda kayma (spondilolistezis) olan hastalarda lomber lordoz (bel çukurluğu) artmıştır.

Sporcular içinde özellikle halter ve kısa mesafe koşu gibi sporlarda hip flexor kasları çok yoğun kullanılır ve sporcular bu kasları yeterince esnetmezse lordoz duruş bozukluğunu yaşayabilirler. Bu durumda ağır spor yapmaya devam ettiklerinde bel ağrısı ve kasık ağrısı yaşanabilir. Hatta ciddi sakatlıklar dahi yaşanabilir.

Lordoz Düzelir Mi?

Lordoz problemi iskelet kas sistemi üzerinde yapılacak bir takım rehabilitasyon egzersizleri ile düzelebilir. Bu konuda bilinçlenmek lordozunuz tamamen düzelmese bile yaşamı kolaylaştırır, ağrıları azaltır ve sporcu performansını artırır.

Lordoz Egzersizleri

Kalça fleksör kasları esnetilmelidir (iliopsoas kası). Bu Lordoz tedavisinde en etkili egzersizlerden bir tanesidir.

lordoz tedavi edici egzersizler

Bel kasları hem esnetilmeli hem kuvvet kazanımı sağlanmalıdır (sırtüstü yatış pozisyonunda kalça posterior tilte alınır yani belin boşluk kısmı yere bastırılır ve bu pozisyon bozulmayacak şekilde glute bridge egzersizi uygulanır). Karın kasları kuvvetlendirilmelidir.

lordoz tedavi edici egzersizler

Kısacası aşırı anterior tilt yapmış kalça normal düzeye getirilmek için çalışılmalıdır.

Lordoz (anterior pelvic tilt) duruş bozukluğunu düzeltmek için yapmanız gereken esneme ve güçlendirme hareketlerine ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

YouTube player

Kifolordoz

kifolordoz nedir

Bu kişilerde sırtta kamburluk, belde de çukurluk vardır. Dizler arkaya eğik, kalça ise öne eğiktir. Baş öne doğrudur, ancak kamburluktan dolayı boyundaki çukurluk artmıştır. Boyun, omuz, sırt, bel ve bacak ağrıları sık görülür.

Lordozun Azalması ve Bel Düzleşmesi

posterior pelvic tilt

Öte yandan lordozun tersi de “posterior pelvic tilt” denilen problemi oluşturabilir. Bu postürde kalça içe gömülür ve doğal kavis kaybolur.

Bu duruş bozukluğunda bel sakatlanmaya açık bir pozisyondadır ve bel fıtığı ihtimalini arttırır. Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma gibi bel fıtığı belirtileri görürseniz ilk fırsatta doktorunuza ve fizik tedavi uzmanınıza görünün.

Gergin olan karın, kalça ve arka bacak kaslarımızı esnettiğimiz ve güçsüz olan alt sırt, kalça ve hip flexor kaslarımızı güçlendirdiğimiz zaman bu duruş bozukluğu düzelecektir. 

Posterior pelvic tilt duruş bozukluğunu düzeltmek için yapmanız gereken esneme ve güçlendirme hareketlerine ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. 

YouTube player

Günlük aktivitelerimizde, oturma pozisyonumuz veya ayakta duruşumuzdaki mekanik streslere karşı, postürümüzün durumuna göre, dokularımız adapte olmuştur ve bir sorun oluşturmamaktadır.

Fakat şiddetli bir egzersiz veya ağır bir yük kaldırmak gibi durumlar dokularımızda daha fazla mekanik stres oluşturmaktadır ve dokularımızın bu yüklenmelere adaptasyonu bazen mümkün olamamaktadır. Bu tarz fiziksel aktiviteler veya sportif faaliyetler sırasında vücut parçalarının dizilimini iyi ayarlamalıyız ve yüklenmeleri dereceli olarak artırarak dokularının yeni yüklenme şekline ve miktarına adaptasyonunu sağlamalıyız.

Duruş bozukluklarının herhangi biri başladığında zamanla diğerleri de zincir reaksiyon şeklinde oluşmakta ve kas-iskelet sisteminin diğer bölgelerinde de rahatsızlıkların oluşumuna yol açmaktadır.

Örneğin bir düşme sonrası veya uzun süreli bacak bacak üstüne atan kişinin sakroiliak ekleminde (leğen kemiği ile kuyruk kemiği arasındaki eklem) fonksiyon bozukluğu ve bacaklarda eşitsizlik (bir bacağın diğerinden uzun veya kısa olması) olunca bu, zamanla bel fıtığı, skolyoz, boyun fıtığı, çene sorunları, migren ve psikolojik sorunlara (anxiete, depresyon) kadar ilerleyebilmektedir.

Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
Profesyonel koçlarımızla sana özel antrenman, beslenme programı ve günlük iletişim için bize katıl!Yerimi Ayır!
+