Kifoz Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kifoz omurgamızdaki doğal eğriliklerin bozulması sonuncunda ortaya çıkan aşırı eğrilik durumudur. Halk arasında kamburluk olarak bilinir.

Vücudumuzun doğal kavisleri olduğundan bahsetmiştik ve bu kavislerin aşırı artması veya azalması durumlarında duruş bozukluğuna yol açacağına değinmiştik. Kifoz, boyun ve sırt bölgesinde bulunan kasların öne doğru aşırı eğilmiş şekilde bulunmasıdır.

kifoz(kamburluk)

 

Kifoz latince yuvarlak sırt anlamına gelir, sırt omurgasının öne doğru eğik olmasıdır. 20-55 derece kifotik açı normal kabul edilir.

Konjenital (doğumsal) çeşidi ise embriyonik dönemde oluşur. Omurlarda oluşum veya ayrılma defekti vardır. Hızlı ilerler. Böyle doğuştan olabileceği gibi sonradan gerçekleşen nedenlerden dolayı da meydana gelebilir.

Postural kifoz, kamburluk yakınmasının en sık nedenidir. İstendiğinde veya uyarıldığında kişi dik durabilir. Bu daha basit bir problem diyebiliriz.

50-55 derece kifoz durumunda egzersiz uygulanması, 55-70 derecelerde korse kullanımı ve 70+ derecelerde ameliyat ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Kifoz gibi bir duruş bozukluğunuz bulunuyor ise öncelikle doktorunuza başvurarak daha sonrasında nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bilinçsizce korse kullanmayınız.

YouTube player

Kifozun Nedenleri

Kötü duruş, kötü oturuş basitçe kifoza sebep olabilir. Fiziksel kondüsyon ve kas kuvveti yetersizdir. İstendiğinde veya uyarıldığında kişi dik durabilir. Düz tabanlık gibi deformiteler, bel çukurluğunda artma, karın kaslarında zayıflık, zayıf sırt kasları, desteklenmeyen iri göğüsler en önemli sebepleridir.

Boyun, omuz ve sırt ağrılarına zemin hazırlayabilir. Kifoz kürek kemiği hareketlerini etkileyerek düşük omuz, torasik çıkış sendromu gibi ilave problemlere yol açabilir. Osteoporoza bağlı çökme kırıklarında da ilerlemiş kifoz deformiteleri görülür.

Yapısal (doğumsal) kamburluğun en sık sebebi ise Scheuermann hastalığıdır. Nedeni bilinmemektedir. 8-12 yaşlarda görülür, 12-16 yaşlarda fikse olur. Uyarıldığında kamburluk düzelmez, omurlarda kamalaşma meydana gelir. Açısı 55 derecenin üzerindedir.

Kifoz – Kamburluk Egzersizleri

Kifotik kişilerde çalışma ortamı ergonomik kurallara göre düzenlenmeli, oturma ve yatma alışkanlıkları düzeltilmeli ve kişi spora yönlendirilmelidir. Düzenli egzersiz ile hem fizik kondisyon, hem kas kuvveti, hem dayanıklılık artar.

Kifotik postürde; uzun sırt kasları, kısa gergin gögüs kasları, zayıflamış – kısa gergin abdominal kaslar; bunun aksine zayıf bel kasları, kısa gergin kalça fleksörleri ve kuvvetsiz hamstring kas grubu mevcuttur.

Kifotik postür için scapula egzersizleri yapılmalıdır (external rotasyon, facepull,row,omuz elevasyon ve depresyon hareketleri uygulanabilir).

YouTube player

Bunların dışında;

  • Pectoral kaslar için esnetme egzersizleri yapılmalıdır.
  • Yüzüstü egzersizler tercih edilmelidir.
  • Sırtı kuvvetlendirecek hareketler yapılmalıdır (row ve türevleri).
  • Karın kaslarını esnetecek hareketler yapılmalıdır.
  • Kalça fleksör kasları esnetilmelidir (iliopsoas).
  • Torakal bölge mobilizasyonu ve rotasyonu artırılmaya çalışılmalıdır.

Üst Çapraz Sendromu

üst çapraz sendromu nedir

Üst çapraz sendromu, başın önde olduğu postür şeklidir. Günümüz teknoloji çağında telefonu elden düşüremeyen ve masabaşı çalışan herkesi etkileyen sendromdur. Kifozla çok yakın takılırlar.

Sürekli başı önde çalışan insanlarda, postür bozulmaya başladıktan sonra kaslar arası dengesizlikler oluşur. Daha sonra eklemler ve kemikler bu dengesizliğe uyum sağlayarak vücudumuzda biyomekanik değişiklikler ortaya çıkarmaktadır.

üst çapraz sendromu sorunları

Üst çapraz sendromda postural problemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Omuzlarda protraksiyon (yuvarlak omuz), torakal kifoz (kamburluk), kafa ileri pozisyonda durma.
  • Arkada üst trapez ve levator skapula kasları kısalmıştır, alt trapez romboid ve ser anterior kasları gücünü kaybetmiştir.
  • Önde pektoral kaslar kısalmış, derin boyun fleksör kasların gücü azalmıştır.

Boyun önde postür (upper crossed syndrome) için uygulanması gereken egzersizlerin içinde en önemlisi chin tuck hareketidir. Çene enseye doğru itilir ve beklenip serbest bırakılır.

üst çapraz sendromu tedavisi

Bunun dışında pektoral bölge germe egzersizleri, boyun mobilite egzersizleri ve prone scapular stabilisation egzersizi uygulanabilir. Tüm bunlar başınızı olması gereken pozisyona getirmenize ve üst çapraz sendromundan kurtulmanıza yardımcı olur.

Kaynak ve ileri araştırma