Fitness Kalbe Zararlı Mı?
Kalp sağlığı için spor yapmak çok önemlidir. Düzenli ve dengeli egzersiz yalnızca kalori yakmak ve kasları biçimlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kalbin korunmasına da yardımcı olur. Bu yazıda egzersiz yapmanın kalbimize etkisinden ve ne gibi faydaları olduğundan bahsettik. “Fitness kalbe zararlı” ya da “ağırlık çalışmak kalbi büyütür, tehlikeli” iddialarını da inceledik.
Egzersiz Yapmak Kalbimize Fayda Sağlar Mı?
Diğer kaslar gibi kalp de düzenli fiziksel aktivite ile güçlenir. Kardiyovasküler zindeliğiniz geliştikçe, kalp kasınızın vücudunuzdaki oksijeni, zengin kanı pompalamak için kuvvetli bir şekilde çalışması gerekmez.
Verimli kan akışını teşvik etmek, egzersizin kalbinize yardımcı olmasının yalnızca bir yoludur. Normal veya orta derecede şiddetli egzersiz yapmak, kalp hastalığı ve krizi riskini azaltır.
Güçlü bir kalbe sahip olmak, fiziksel veya duygusal olsun, yaşamdaki diğer streslerle başa çıkmanıza yardımcı olur.
Kuvvet antrenmanı olarak da adlandırılan direnç antrenmanının da faydaları vardır. Uzun süreli direnç eğitimi, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Fitness antrenmanı ayrıca kas kütlesini de artırır. Bu, vücudunuzun kalorileri yakmasını ve sağlıklı kilo alımını kolaylaştırır, bu da kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Egzersiz sırasında aktif kas gruplarının sayısı artacağından, oksijen gereksinimi daha fazla olacaktır. Ayrıca egzersiz yapılırken yükselmeye eğilimli vücut ısısının da sabit tutulması gerekmektedir.
Bu iki ana nedene bağlı olarak egzersiz sırasında kalp-dolaşım sisteminde -birçok sistemde olduğu gibi- yeni düzenlemelere ve uyumlara ihtiyaç duyulur. Bu sistemin egzersize karşı 2 tip uyumu vardır.
Akut uyum: Herhangi bir egzersize karşı o sırada ortaya çıkan kardiyovasküler cevap.
Kronik uyum: Belli süre ve program dahilinde yapılan düzenli egzersizlerle fonksiyonel kapasite arttıktan sonra, gerçekleştirilen egzersizler sırasında veya istirahatte kalp-dolaşım sistemde görülen değişiklikler ve kazanılan kalıcı özellikler.
Egzersiz sırasında kalp-dolaşım sistemindeki lokal ve sistemik uyumlar 2 ana parametrede meydana gelir:
1) Kardiyak pompanın debisinde değişim: 1 dakikada pompalanan kan miktarında (lt/dak) artış olur.
2) Direnç (arteriyoller) ve kapasite (venler) damarlarının çaplarında ortaya çıkan değişikliler: Kan akımı ve dağılımında yeni bir düzenlenme gerçekleşir.
Kalp Büyümesi (Hipertrofi) Nedir?
Düzenli antrenmanların yarattığı etkiler yapılan egzersizin tip ve çeşidine göre farklılık göstermektedir. Yapılan güç ve hız antrenmanları sonucu olarak kalp kaslarında hipertrofi görülürken, dayanıklılık tip antrenmanların neticesinde daha çok sol ventrikül kavite hacminde artış vardır.
Hacim Yükü ve Ventrikül Boşluğu Büyümesi (Kavite Dilatasyonu)
Bisiklet, uzun mesafe koşusu gibi dayanıklılık sporlarında daha çok hacim yüküne maruz kalır ve sol ventrikül diyastol çapı büyür (kavite dilatasyonu).
Bu durum, diyastol sırasında ventriküllere dolan kan miktarının daha fazla olacağı ve aynı zamanda atım hacminde bir artış gerçekleşeceği anlamına gelir. Düzenli egzersizler ile kalp kasının kitle ve boyutlarında da olumlu artışlar elde edilir.
Hücresel proteinlerin sentezinin artışı kas liflerini kalınlaştırır ve her bir lifteki kontraktil elemanların sayısı artar. Ancak antrenmanla gerçekleşen kalp kasındaki hipertrofi antrenman bırakıldıktan bir süre sonra geriler ve kalp tekrar eski durumuna dönebilir.
Spor Kalp Krizi Yapar Mı?
Yukarıda okuduğunuz gibi kalp ile ilişkisi oldukça olumlu olsa da, her birey farklıdır. Hastalık yoktur, hasta vardır. En faydalı şeyler bile kimi insanlar için sorunlar oluşturabilir. Bunlar nadir rastlansa dahi ciddi problemlerdir.
Bu yüzden spora başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmenizi öneririz, yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup referans olarak gösterilemez.
Beğenebileceğiniz Diğer Makaleler
6 Aralık 2020
G Shock GBD-H1000 Sporcu Saati İncelemesi
1 Haziran 2019
Ayak ve Bilek Sakatlıkları
29 Ocak 2019